Commercial-hengelsport
Zoeken
Zoeken

Techniek en tips voor de vaste stok

Enkele tips en evaringen voor de commercial visserij in de winter.

wintersessie….

Tijdens de wintersessies van afgelopen jaar viel me op dat het soms uitgestorven was aan de waterkant. Erg jammer, want ook in de winter is er vaak toch nog een leuk visje te vangen.

De aanpak:
Vaak ken ik de vijver waar ik in de winter ga vissen al van de zomerperiode, dat helpt echt. Je weet wat je kunt verwachten en hoe de vijver “in elkaar steekt” Mocht je niet deze luxe hebben, dan is het wellicht verstandig om eerst een keertje te gaan kijken en wat rond te vragen. Kennis kan zeker helpen, het wiel hoeft niet 2 keer uitgevonden te worden.
Ik zoek een plek en let daarbij op stand van de zon, wind, eventuele diepere delen. Verwacht ik een zonnetje, dan graag wind op de kop, waait het echt hard, dan wind in de rug. In de winter zoekt de vis vaak de diepere/rustigere stukken van de vijver op. Stekken onder de kant worden niet zo intensief bevolkt met vis als in de zomer, vaak althans. Zijn er eilandjes die met de vaste stok te bereiken zijn, dan zijn dit natuurlijk goede hotspots.

Mijn uitgangspunt is met de vaste stok op volle lengte te vissen, waar ik in de zomer nogal eens voor 4/5 delen kies. Mijn topsets zijn uitgerust met dunnere elastiek dan in de zomer. De aanbeten zijn voorzichtiger en de elastiek MOET soepel uit de hengeltop komen, anders krijg je geheid lossers. Bij vissen tot een kilo of 5, zou ik niet dikker gaan dan maatje 12. In de winter is volle elastiek (of hybrid/silk/enz.) een goede optie. Ik peil nauwkeurig uit, mijn dobbertje is niet zwaarder dan 0,3-0,4 gram en is ERG scherp uitgelood. Ik peil uit met de halve antenne boven water, en dan schuif ik mijn dobber nog 2 cm. omhoog. Waarom? Het peillood zorgt ervoor dat de lijn strakker staat, dan wanneer je aan het vissen bent. Er is altijd wind/drift dat ervoor zorgt dat je lijn niet loodrecht naar beneden hangt. Vandaar die 2 centimeter (doe je dit niet, dan kan het gewicht van je haakaas de dobber laten zinken). Ik kies er vaak voor om in de winter door en door te vissen. Dus zonder onderlijn. Dus 1 lijn van connector tot haak. Waarom? om tijdens het inzetten het aas zo natuurlijk laten te bewegen. Een onderlijn incl knoop zorgt voor de onnatuurlijker val van het aas. In de winter kies ik vaak voor het vissen met natuurlijk aas, soms voer ik nog wel 4 mm. pellets of micro pellets bij. Mijn favoriete aas is echter brood. Dit d.m.v. een broodpunch op de haak zetten. Je drukt met de punch 1 of 2 keer door de witte snee brood. Vervolgens heb je een schijfje, dit druk je nog eens extra stevig in elkaar (zodat het niet teveel gaat zweven) Bijvoeren doe ik met dode maden, hennep, (micro) pellets, en mais. Regelmatig met de katapult (geluid kan in de winter nog steeds vis triggeren) bijschieten. Kleine hoeveelheden, maar wel regelmatig. Ik vis dus op volle lengte, maar maak ook een topset extra gereed voor 2 delen korter te vissen, en eentje om schuin voor me uit te vissen of wat meer richting de kant. Alles uitgelood en klaar om te kunnen switchen wanneer aanbeten uitblijven.

Winkelwagen0
Er staan geen producten in de winkelwagen
Verder winkelen
Chat openen
1
Kan ik je helpen?
Hallo,
Kan ik je helpen?