De 
witvis specialist
 van Nederland en België
De 
witvis specialist
 van Nederland en België

WAT HEB JE HIER ALLEMAAL VOOR NODIG ?

 

Vissen op een commercialvijver is een manier van vissen die is overgekomen uit Engeland en ook steeds vaker beoefend wordt in Nederland, zowel door de wedstrijdvisser als door de recreatie visser.

 

Een commercial water is vaak een uitgegraven visvijver in een rechthoekige of ronde vorm.
Ook zien we het fenomeen Snakelake naar Nederland komen, de naam zegt het eigenlijk al een uitgegraven viswater in de vorm van een slang.

 

Snakelake de berenkuil in Putten

 

Snakelake van De Berenkuil in Putten

 

Er zijn verschillende manieren vis te vangen op een commercial visvijver. De meest bekende hiervan zijn de method feeder, pellet waggler en het vissen met de vaste stok met topelastiek.

In dit artikel zullen we het vissen met de method feeder verder uitleggen.
Bijvoorbeeld: Hoe vis je op een karpervisvijver en welke materialen heb je hiervoor nodig ?

frenzee accu cast method korf 1

 

Een method feeder gevuld met pellets.

 

De hengel 

Deze is afhankelijk van het water waarop gevist gaat worden en de gewichten van de methodfeeders die je weg wilt zetten.
De meeste commercial wateren zijn niet heel groot en hierop volstaat een hengel van 10ft met vaak een werplengte tot ongeveer 50m.
Je kunt ook gebruik maken van een nog kortere hengel 9ft wanneer je dichterbij vist ( tot 35m) vis je verder dan kun je 11 of 12 ft methodfeederhengel gebruiken.

 

 
 
 

De Molen

 

Wanneer je vist met de methodfeeder is een hoge inhaalsnelheid erg prettig let hier dan ook op bij aanschaf van een molen.
Ook moet je zorgen dat de molen in evenwicht is met de hengel je gaat bijvoorbeeld geen grote zeemolen op een lichtgewicht 10ft hengel monteren.
Het meest gebruikte formaat is een 3000, 4000 of 5000 serie molen.
De molens kunnen voorzien zijn van een slip voor of achterop de molen (front/rear drag) , een lijnclip op de molen is een must deze gebruik je om iedere keer op dezelfde plek je methodfeeder korf te kunnen werpen en op deze manier een zo compact mogelijke voerplek te houden.
De hoofdlijn op een molen is vaak variërend van 0,18 tot 0.25, dit naar gelang het werpgewicht.

 
 
 

Method feeder

 

Wanneer je vist met een method feeder lijkt dit eigenlijk heel veel op vissen met een vast loodsysteem alleen dan veel actiever en met lichter materiaal hierdoor heb je ook veel meer sport als je bijvoorbeeld een karper vangt.
De vergelijking met een vast lood systeem is er omdat dit ook een zelfhakend systeem is de vis wordt gehaakt door het lood gewicht in de methodfeederkorf.

anders dan bij een vast loodsysteem is dat je zeer regelmatig de lijn inhaalt en deze met nieuw voer weer naar je voerplek brengt.
Method feeders zijn er in vele vormen en keuze mogelijkheden zoals gewicht klasse en grote van de feeder, welke gewicht klasse en grote je gebruikt is afhankelijk van bijvoorbeeld de ondergrond en de hoeveelheid voer die je naar de voerplek wilt brengen.
Vaak is er bijpassend bij jou type method feeder een mould te koop, met de mould kun je gemakkelijk en snel je grondvoer of pellets aanbrengen op je feeder.
Ook kun je nog kiezen of je een inline-feeder of een elasticated feeder neemt het verschil tussen deze twee is dat je de inline versie direct over je hoofdlijn monteerd en deze doormiddel van een quickbeat aan je onderlijn monteert.
De elasticated feeder is een feeder met een elastiek erin deze heeft als extra voordeel dat je de harde klappen van bijvoorbeeld een karper nog beter kan opvangen.

 
 
 

Onderlijn

De onderlijnen die je gebruikt bij een method korf zijn vaak 10cm kort dit om snel en direct de vis te haken.
De onderlijn kan je doormiddel van een lus bevestigen in een quickchange beat of door deze door het oog van een elasicated feeder te halen.
Er zijn 3 mogelijkheden om het aas op je onderlijn te bevestigen:
via een bait band, speedy stop of een spike
De montage van een method feeder en onderlijn kun je in een ander artikel van mij zeer uitgebreid lezen.

 

Hoe werkt de method feeder

Vissen met de method feeder is eigenlijk een combinatie tussen het vastloodsysteem wat je bij het karper vissen gebruikt en het vissen met de feederkorf wat op witvis gebruikt wordt.
We zien ook steeds vaker dat de karper en witvisser gebruik maken van de method feeder en niet onsuccesvol want zowel de karper als de grote brasems zijn hier dol op.
De method feeder is een platte korf met aan de onderkant een loodgewicht. Op deze korf breng je met behulp van een bijpassende ”mould” het voer en aas op de korf aan.
Wanneer je de method korf in het water werpt zal altijd de onderkant met het loodgewicht op de bodem terecht komen en het voer met aas aan de bovenkant.
Je aas wordt midden in een mooie voerplek aangeboden aan de vis.
Het is noodzaak deze voerplek goed te onderhouden door middel van zeer regelmatig bijvoeren van een nieuwe gevulde method feeder hoe vaak je opnieuw moet inwerpen ligt geheel aan dat moment, is het koud en guur weer en ligt de vis passief stil of heb je een mooie zonnige dag waarop de vis veel aan het azen is?
Om iedere keer weer op dezelfde voerplek te komen maak je gebruik van de lijnclip op je molen, hiermee zorg je dat je iedere worp weer exact dezelfde afstand gooit.

Hierbij is enige oefening raadzaam en probeer dit gewoon eens een keer uit kies een bepaald punt clip je lijn en probeer deze keer op keer te bereiken, wanneer je dit lukt zul je zien dat het je veel vis op gaat opleveren in de toekomst.

Aas en voer

Voer en aas zijn de 2 dingen waar we uren over kunnen discusieren .
Ik zal hier ook niet ingaan op DE perfecte combinatie of DE ultieme aassoort want dit is naar mijn mening niet van te voren te vertellen.
Dit ligt echt aan het water waar je vist de diepte de te vangen vissoorten enz enz.
Wel zal ik je hier uitleggen welke soorten aas en voer je allemaal kunt gebruiken en inzetten tijdens jouw vissessie.
We beginnen met het vullen van je korf, dit doe je met een grondvoer of pellets.

 

Grondvoer:

Grondvoer kan je ”readymade” kopen en er zijn ook tal van mogelijkheden om deze geheel zelf naar eigen wens samen te stellen met verschillende elementen.
De readymade grondvoeren voor de methodfeeder zijn zo samengesteld in geur en smaak dat deze de grotere vissoorten zoals brasem, zeelt en karper aan trekt.
De readymade voeren dien je aan de waterkant alleen op de juiste manier te bevochtigen en te zeven om klaar te zijn voor gebruik.

Pellets:

Voeren met pellets kan op verschillende manieren. Je kunt deze voeren in je korf hiervoor gebruik je vaak een 2mm of 3mm pellet voor welke je op de juiste manier bevochtigd waardoor deze de juiste kleefkracht krijgt om aan je korf te blijven plakken.
Pellets kunnen ook bijgevoerd worden door deze met de katapult naar je stek toe te schieten op deze manier kun je de azende vis goed op je voerstek houden en zo voorzien van genoeg voer om er ook te blijven.
Een andere manier om pellets op je stek te krijgen is het gebruik van PVA, door kleine pva zakjes te maken en deze aan de haak te bevestigen krijg je de pellets ook percies om je aas heen.

Nu we het voeren hebben besproken gaan we over op de verschillende aas soorten die je kunt gebruiken als je met de method feeder vist.

De meest gebruikte soorten op een rij:

 • Boilie:

  Een boilie wordt in de maten 8 tot 10 mm ingezet op de method feeder.

  Smaak, kleur of geur is zeer varierend en deze moet je ook regelmatig wisselen om te onderzoeken welke op dat moment het beste vissen vangt.

 • Pellets:

  Pellets die je inzet als haakaas hebben een hogere attractiviteit dan de pellets die je voert.

  Deze zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in alle kleuren die je maar verzinnen kan en smaken te over.

 • Wafters :

  Wafters zijn eigenlijk een boilie soort welke zeer licht van gewicht zijn en een licht drijvend vermogen hebben. Hierdoor staat deze net boven de haak en is deze makkelijk op te pakken voor de vis.

 • Wormen.

  Een worm wordt vaak op openbaar water ingezet voor het vangen van een grotere vis maar ook op een commercial kan deze het verschil maken.

 • Maden.

  Deze aassoort wordt vooral in de wintermaanden ingezet.

  Door 1 of meerdere maden aan je haak te bevestigen maak je kan die ene passieve vis toch te verleiden om toe te slaan.

  Ik hoop je met deze tekst wegwijs geholpen te hebben in de wereld van de METHOD FEEDER en dat er een aantal vragen voor jou beantwoord zijn.
  Mochten er nog vragen zijn kun je me altijd een whatsapp of een mail sturen welke ik zo snel mogelijk zal beantwoorden.

1
Uw winkelmand
Nog geen producten in het mandje.
Verder winkelen
Commercial-Hengelsport