Vissen met de method feeder op een commercial vijver.
Vissen met de method feeder op een commercial visvijver is een manier van vissen die is overgekomen uit Engeland en ook steeds vaker beoefend wordt in Nederland, zowel door de wedstrijdvisser als de recreatie visser.
Wil jij in 7 snelle stappen leren om een method feeder korf te bevestigen? Klik dan hier.
In dit artikel leg ik jullie uit waarom vissen met de method feeder een zeer effectieve manier is om veel en grote vis te vangen. Dit is op zowel een openbaar water viswater als op een visvijver mogelijk.
Eerst zal ik een en ander toelichten over de materialen die je gebruikt.
Inhoud
Tip 1. Wat voor hengel gebruik je bij het vissen met een method feeder korf?
Bij het uitkiezen van een hengel voor het vissen met een method feeder korf moet je op een aantal dingen letten.
- De gewichten die de hengel moet kunnen werpen.
- De afstand die je wilt werpen.
- Op wat voor viswateren je wilt vissen.
Iedere hengel heeft een maximaal werpgewicht, vis jij veel met grote korven van 40 gram dan is het zaak dat je ook een hengel kiest die hiervoor geschikt is. Zo voorkom je dat hij niet breekt of krachtig genoeg is.
Wanneer je vist met kleinere korven van rond de 20 gram maar met een hengel die eigenlijk geschikt is voor zware korven dan ga je merken dat je niet precies genoeg kunt werpen.
Het is belangrijk om dit met elkaar af te stemmen zodat je een goede en nauwkeurige worp kunt maken waarbij de hengel niet breekt.

Wanneer je vist met de method feeder is een hoge inhaalsnelheid erg prettig. Let hier dan ook op bij aanschaf van een molen. Ook moet je zorgen dat de molen in evenwicht is met de hengel. Je gaat bijvoorbeeld geen grote zeemolen op een lichtgewicht 10ft hengel monteren. Het meest gebruikte formaat is een 3000, 4000 of 5000 serie molen.
De molens kunnen voorzien zijn van een slip voor of achterop de molen (front/rear drag). Een lijnclip op de molen is een must en deze gebruik je om iedere keer op dezelfde plek je methodfeeder korf te kunnen werpen. Op deze manier kan je een zo compact mogelijke voerplek houden.
De hoofdlijn op een molen is vaak variërend van 0,18 tot 0.25, dit naar gelang het werpgewicht.

Tip 3. De method feeder
Wanneer je vist met een method feeder lijkt dit eigenlijk heel veel op vissen met een vast lood systeem alleen dan veel actiever en met lichter materiaal. Hierdoor heb je ook veel meer sport als je bijvoorbeeld een karper vangt.
De vergelijking met een vast lood systeem is er omdat dit ook een zelfhakend systeem is. De vis wordt dan gehaakt door het loodgewicht in de method feeder korf.
Anders dan bij een vast loodsysteem is dat je zeer regelmatig de lijn inhaalt en deze met nieuw voer weer naar je voerplek brengt. Method feeders zijn er in vele vormen en keuze mogelijkheden zoals gewicht klasse en de grote van de feeder. Welke gewicht klasse en grote je gebruikt, is afhankelijk van bijvoorbeeld de ondergrond en de hoeveelheid voer die je naar de voerplek wilt brengen.
Vaak is er bijpassend bij jou type method feeder een mould te koop. Met de mould kun je gemakkelijk en snel je grondvoer of pellets aanbrengen op je feeder.
Ook kun je nog kiezen of je een inline-feeder of een elasticated feeder neemt. Het verschil tussen deze twee is dat je de inline versie direct over je hoofdlijn monteert en deze door middel van een quickbeat aan je onderlijn monteert.
De elasticated feeder is een feeder met een elastiek erin. Deze heeft als extra voordeel dat je de harde klappen van bijvoorbeeld een karper nog beter kan opvangen.
Tip 4. Onderlijn
De onderlijnen die je gebruikt bij een method korf zijn vaak 10cm kort dit om snel en direct de vis te haken.
De onderlijn kan je door middel van een lus bevestigen in een quickchange beat of door deze door het oog van een elasicated feeder te halen.
Er zijn 3 mogelijkheden om het aas op je onderlijn te bevestigen:
via een bait band, speedy stop of een spike.
De montage van een method feeder en onderlijn kun je in een ander artikel van mij zeer uitgebreid lezen.(klik hier)
Tip 5. Hoe werkt de method feeder?
Vissen met de method feeder is eigenlijk een combinatie tussen het vastlood systeem wat je bij het karpervissen gebruikt en het vissen met de feederkorf wat op witvis gebruikt wordt.
We zien ook steeds vaker dat de karper en witvisser gebruik maken van de method feeder want zowel de karper als de grote brasems zijn hier dol op.
De method feeder is een platte korf met aan de onderkant een loodgewicht. Op deze korf breng je met behulp van een bijpassende ”mould” het voer en aas op de korf aan.
Wanneer je de method korf in het water werpt zal altijd de onderkant met het loodgewicht op de bodem terecht komen en het voer met aas aan de bovenkant.
Je aas wordt midden in een mooie voerplek aangeboden aan de vis.
Het is noodzaak deze voerplek goed te onderhouden door middel van zeer regelmatig bijvoeren van een nieuwe gevulde method feeder. Hoe vaak je opnieuw moet inwerpen ligt geheel aan dat moment, is het koud en guur weer en ligt de vis passief stil of heb je een mooie zonnige dag waarop de vis veel aan het azen is?
Om iedere keer weer op dezelfde voerplek te komen maak je gebruik van de lijnclip op je molen, hiermee zorg je dat je iedere worp weer exact dezelfde afstand gooit.
Hierbij is enige oefening raadzaam en probeer dit gewoon eens een keer uit kies een bepaald punt. Clip je lijn en probeer deze keer op keer te bereiken. Wanneer je dit lukt zul je zien dat het je veel vis op gaat opleveren in de toekomst.


Tip 6. Aas en voer
Voer en aas zijn de 2 dingen waar we uren over kunnen discussiëren .
Ik zal hier ook niet ingaan op DE perfecte combinatie of DE ultieme aassoort want dit is naar mijn mening niet van te voren te vertellen.
Dit ligt echt aan het water waar je vist, de diepte, de te vangen vissoorten enz enz.
Wel zal ik je hier uitleggen welke soorten aas en voer je allemaal kunt gebruiken en kan inzetten tijdens jouw vissessie.
We beginnen met het vullen van je korf, dit doe je met een grondvoer of pellets.
Grondvoer kan je ”readymade” kopen en er zijn ook tal van mogelijkheden om deze geheel zelf naar eigen wens samen te stellen met verschillende elementen.
De readymade grondvoeren voor de methodfeeder zijn zo samengesteld in geur en smaak dat deze de grotere vissoorten zoals brasem, zeelt en karper aan trekt.
De readymade voeren dien je aan de waterkant alleen op de juiste manier te bevochtigen en te zeven om klaar te zijn voor gebruik.
Pellets
Voeren met pellets kan op verschillende manieren. Je kunt deze voeren in je korf. Hiervoor gebruik je vaak een 2mm of 3mm pellet die je op de juiste manier bevochtigd waardoor deze de juiste kleefkracht krijgt om aan je korf te blijven plakken.
Pellets kunnen ook bijgevoerd worden door deze met de katapult naar je stek toe te schieten. Op deze manier kun je de azende vis goed op je voerstek houden en zo voorzien van genoeg voer om er ook te blijven.
Een andere manier om pellets op je stek te krijgen is het gebruik van PVA. Door kleine pva zakjes te maken en deze aan de haak te bevestigen krijg je de pellets ook precies om je aas heen.
Nu we het voeren hebben besproken gaan we over op de verschillende aas soorten die je kunt gebruiken als je met de method feeder vist.
Tip 7. De meest gebruikte aas soorten op een rij
Boillie
Een boilie wordt in de maten 8 tot 10 mm ingezet op de method feeder. Smaak, kleur of geur is zeer variërend en deze moet je ook regelmatig wisselen om te onderzoeken welke op dat moment het beste vissen vangt.
Pellets die je inzet als haakaas hebben een hogere attractiviteit dan de pellets die je voert.
Deze zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in alle kleuren die je maar verzinnen kan en smaken te over.
Wafters:
Wafters zijn eigenlijk een boilie soort welke zeer licht van gewicht zijn en een licht drijvend vermogen hebben. Hierdoor staat deze net boven de haak en is deze makkelijk op te pakken voor de vis.
Wormen
Een worm wordt vaak op openbaar water ingezet voor het vangen van een grotere vis maar ook op een commercial kan deze het verschil maken.
Maden
Deze aassoort wordt vooral in de wintermaanden ingezet.
Door 1 of meerdere maden aan je haak te bevestigen maak je kan die ene passieve vis toch te verleiden om toe te slaan.


Meer weten over method feeder vissen?
Ik help je graag verder! Stuur mij gerust een berichtje via whatsapp, mail of bel!
Daarnaast zijn wij te volgen via Facebook, Instagram en Youtube waar we allerlei tips en trics voor de echte visfanaat delen.
Of schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang handige tips en mooie aanbiedingen in je inbox. Wees gerust, we houden zelf ook niet van spammen 🙂
Bekijk ook onze andere blogs vol tips en trics!

De Vaste Hengel: Een Complete Gids voor Beginners en Gevorderden
De vaste hengel is een van de oudste en meest traditionele vormen van vissen. Deze techniek wordt al eeuwenlang gebruikt en is nog steeds populair

HJG Drescher Visvoer en Aas – De beste keuze voor de gepassioneerde sportvisser
HJG Drescher Visvoer en Aas – De beste keuze voor de gepassioneerde sportvisser HJG Drescher visvoer en aas: De beste keuze voor de gepassioneerde sportvisser

8 tips voor jouw method feeder set op de visvijver
Lees hier de 8 gouden tips hoe jij jouw method feeder set kan inzetten op de visvijver. Ik deel de ultieme tips die zorgen voor een maximale vangst.

Method feeder montage in 4 snelle stappen uitgelegd.
De 4 magische stappen om jouw method feeder te monteren. Check snel deze blog en lees er alles over. Als je nog vragen hebt, neem contact op